Kohtaamistaide

Kohtaamistaide

Encounter Art

Begegnungskunst

KOHTAAMISTAIDE® 

 

Kohtaamistaide® on Japanissa alun perin muistisairauksien ennaltaehkäisemiseen ja muistisairaiden hoitoon kehitettyyn Clinical Art -taidetyöskentelyyn perustuva taidelähtöinen menetelmä, jonka ohjaajia koulutetaan Suomessa Laurea-ammattikorkeakoulussa.


Kohtaamistaide on taiteellisesta taustasta riippumatta kaikille sopivaa ryhmämuotoista kuvataidetoimintaa, joka perustuu tekemiseen, kokemiseen ja itsen, muiden ryhmäläisten sekä erilaisten taidemateriaalien kohtaamiseen. Kohtaamistaiteen keskeisiin periaatteisiin lukeutuvat yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys, vuorovaikutuksellisuus, moniaistisuus, keskinäinen kunnioitus ja arvostaminen. Yksilö nähdään osana ryhmän muodostamaa yhteisöä, jossa hän voi turvallisesti ilmaista itseään luovin keinoin, tulla nähdyksi ja kuulluksi, ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. 


Ohjatusti vaiheittain etenevässä taidetyöskentelyssä hyödynnetään erilaisia korkealaatuisia taidemateriaaleja ja yhdistellään tekniikoita öljypastelliliiduilla piirtämisestä muste- ja akvarellimaalaukseen. Taidetyöskentely mahdollistaa yksilölle kaikkien aistien monipuolisen käyttämisen ja omien valintojen tekemisen, mikä edistää paitsi keskittymis- ja havainnonitikykyä myös elämänhallinnan tunteen ja toimintakyvyn säilymistä.


Kohtaamistaide soveltuu hyödynnettäväksi erilaisissa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan toimintaympäristöissä vanhustenpalveluista lastensuojeluun ja työyhteisöjen hyvinvoinnin edistämiseen. Kohtaamistaiteen ryhmä tapaa yleensä viikoittain 8-10 kertaa, ja jokainen tapaamiskerta on kestoltaan noin tunnista kahteen ryhmästä riippuen. Kullakin tapaamiskerralla on oma aiheensa, ja työskentely etenee järjestelmällisesti alkuvirittäytymisestä taiteelliseen tekemiseen ja päättyy syntyneiden töiden yhteiseen katsomiseen ja arvostuskierrokseen. Viimeisellä tapaamiskerralla on mahdollista järjestää tehtyjen töiden näyttely, jonka yhteydessä voidaan käydä läpi taidetyöskentelyprosessin kaarta ja taiteen tekemisen vaikutuksia omaan elämään.


Kiinnostuitko kohtaamistaiteesta? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

ENCOUNTER ART

 FOR GROUPS


Encounter Art is as an art method based on Clinical Art originally developed

in Japan as a form of cognitive rehabilitation for patients with dementia.


More information on Clinical Art

in English can be found here.


Workshops and courses

BEGEGNUNGSKUNST

FÜR GRUPPEN


Begegnungskunst basiert auf der Methode Clinical Art, die ursprünglich in Japan zur kognitiven Rehabilitierung von Demenzpatienten entwickelt worden ist.  


Zusätzliche Informationen zu Clinical Art

auf Englisch finden Sie hier.


Workshops und Kurse

Tällä verkkosivustolla hyödynnetään evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen. Jatkamalla selaamista hyväksyt evästeiden käytön.

Lue lisää
Ok